Невромаркетингът – следващото поколение маркетинг

22.11.2017

 

 

Допреди няколко години, връзката между психология и маркетинг не беше добре осъзната и споменаването им в едно и също изречение пораждаше въпроса : „Какво общо имат двете?“ Оказва се, много. Невромаркетингът е сравнително ново направление в науката, хибрид между психология и маркетинг.

На английски терминът е Neuromarketing и в основата му се крие интересът към конкретни физиологични и мозъчни процеси, които се случват, докато потребителят е в интеракция с бранд или продукт.

 

Най-добрите вече го знаят

Тук не става дума за неетично манипулиране на желанията и мотивацията на потребителите, а за по-добро и дълбоко разбиране на неговите нужди. Очакването на нуждите на човека е това, което различава истински успешните компании и продукти. Ако преди 10 години някой ви беше казал, че ще влизате всеки ден в онлайн пространство, където ще споделяте снимки и ще четете написаното от ваши приятели и познати, щяхте да се учудите, може би дори да се надсмеете. Фейсбук е един от ярките примери за компания, която очаква нуждите на хората и ги задоволява, още преди те да са осъзнали, че ги имат – в случая, нуждите са за лесна комуникация, за принадлежност, близост и т.н.

А замисляли ли сте защо хората дават хиляди за една чанта или чифт обувки от специфична марка? Защото тяхното желание да притежават нещо от този дизайнер или модна къща е водено не от логически, а от емоционални подбуди, които са създадени от същата компания. Решението е взето на подсъздателно ниво, повлияно именно от тези неврологични процеси, които интересуват маркетолозите на новото време.

 

Какво се случва в мозъка?

След векове на изследвания, догадки и хипотези, едва в края на 19-ти век учените от екипа на Анджело Моссо са успели да погледнат (буквално) в човешкия мозък. Минава още век, докато са изобретени скенерите, които се ползват и до днес – fMRI, CAT & PET. От 1970-те години насам, са направени милиони проучвания, които са доказали, че доста от нашите навици, настроения и поведение имат биологични корени.

Учените са доказали, че различни региони в мозъка отговарят за различни неща – например амигдалата, една от най-старите мозъчни структури, отговаря за емоциите ни, чувството за страх, агресия. С помощта на мозъчни скенери, учените са открили връзка между смалена амигдала и силни прояви на агресия или антисоциалност. Челната част на мозъка пък е отговорна за самосъзнаването и себеконтрола и при удар в тази част на главата се наблюдават резки промени в характера и поведението.

Мозъкът е често ръководен от желанието за награда, за някакво удоволствие. Емоцията има голямо влияние върху него, често пъти повече от логиката и разума. И най вече, мозъкът обожава визуалното и разчита много на него при взимане на решения – не забравяйте това в следващата си кампания или продуктова опаковка.

 

Мозъкът в маркетинга

Използвайки многото натрупани знания за мозъка и процесите в него, маркетолозите се допитват до невромаркетинга. Целта е да намерят златната формула за добър продукт, марка или услуга, за да успеят да предоставят на потребителите все по-качествени кампании и съобщения и да не им губят времето.

Това става все по-трудно с навлизането на дигиталните технологии, защото в днешно време всеки с достъп до компютър и интернет, се наема да създава съдържание онлайн. Това обаче рядко е успешно. Дори и тези, които се справят добре с това, не разбират напълно как да подействат на потребителите по ярък и запомнящ се начин.

Тук на помощ идва невромаркетингът. Емпирично, той доказва как различни рекламни стимули и продукти действат на мозъците ни. В своята книга Биология на купуването, Мартин Линдстрьом разказва за много интересен експеримент по невромаркетинг. Той показва на голяма група пушачи различни кутии с ужасни картинки, показващи вредите от тютюнопушенето, след което ги интервюира. Повечето от пушачите твърдят, че тези картинки ги отблъскват и ги карат да не искат да пушат повече – което би било идеалната цел на този тип рекламна кампания, ако беше вярно. Мозъците им обаче показват, че на тях им се пуши още повече. Скенерът показва, че регионите в мозъка, свързани с това желание за награда (тоест цигара) се „запалват“ (тоест стават активни). А това води до повече продажби на цигари – доста неочакван ефект!

Това и други проучвания като измерване на кожна реакция и следене на погледа доказват, че често нещата, които потребителите твърдят в различните анкета и въпросници, не са истина. Техните вербални отговори са повлияни от различни фактори като желанието да бъдат приемани, да не бъдат съдени, да дават добри и задоволителни отговори.

Невромаркетингът показва мнения и нагласи, които не могат да бъдат контролирани съзнателно и съответно са по-истински. Ако успеем да ги разберем, ще можем да създаваме по-качествени и добри дигитални и традиционни маркетинг кампании.

 

Ако желаете да се включите в бъдещи обучения и събития, както и да получавате новини от нас и нашите парньори, запишете се тук.

 _________________________________________________________________________________________________________________________________

 

За автора: Йоана Великова притежава солидни знания и опит в областта на SEO и SEM (вкл. AdWords и Tag Manager), дисплей реклама, статистика и данни, създаване и управление на уебсайтове, управление на социални медии и реклама, E-mail маркетинг, Analytics и други. Йоана отговаря за всички дигитални елементи и е сертифицирана от Google и Salesforce Marketing Cloud. Може да се свържете с нея на digital@next-consult.com

Сподели

Последни новини

15/07/2020

Дивизия „Фармацевтични продукти“ на Байер България в партньорство с Некст Консулт по стратегически проект

Некст Консулт бе ръководител на проекта, управлявайки мултифункционален екип от старши мениджъри с цел генериране на иновативни решения и оптимално позициониране след кризата с COVID-19.

Прочети повече

30/06/2020

АЛКОМЕТ поставя силен фокус върху клиентските изисквания с помощта на Salesforce и Next Consult

Внесените редица подобрения в процесите по управление на продажби, сътрудничеството между клиентите и служителите, и повишената ефективност на екипа за продажби, допринасят за благоприятното за развитието на фирмата.

Прочети повече

Абонирай се и получавай първи новини, интересни материали от нас и нашите партньори, примери за добри практики и екслузивни покани за събитията на Некст консулт

ЗАПИШИ МЕ