Как Камакс покорява нови върхове с помощта на Некст Консулт

21.08.2018

 

„Ако не бяхме започнали да работим с Некст Консулт имам чувството, че можехме да загубим посоката си. Некст Консулт посочват един връх и той е ясно видим. С тях се качихме на друго ниво и от нас зависи, това което ни научиха да го прилагаме на практика.”

инж. Асен Максимов, Управител на Камакс.

 

За Камакс

“КАМАКС” ООД е българо-чешка фирма, основана през 1994 г., лидер на пазара за производство и продажба на слънцезащитни продукти. Компанията предлага вертикални текстилни и алуминиеви щори, сенници, външни ролетни щори, плисе щори, римски щори, врати хармоника, бамбукови щори и много други. Компанията има 200 служители и реализира своите продукти в над 110 града в България, както и в страни като Германия, Англия, Франция, Белгия, Холандия, Гърция, Румъния, Малта и Македония.

 

Защо решават да търсят бизнес консултант?

Динамичният темп на развитие на Камакс бързо превръща компанията в лидер на пазара за слънцезащитни продукти в България. Компанията предлага най-иновативните продукти и диктува тенденциите в бранша.

Именно бързият растеж и стремежът към внедряване на най-добрите световни практики в дейността провокират ръководството на компанията да потърси партньор, който да окаже съдействие за трансформиране на компанията. Превръщането й в още по-устойчива структура ще гарантира успеха й в бъдеще.
За целта, Камакс се спира на водещата компания за управленско консултиране - Некст Консулт.

„Със сигурност като компания, представяне и клиенти бяхте впечатляващи. Знаехме, че тръгваме с някой, който се е доказал.“ – спомня си инж. Асен Максимов, Управител на Камакс.

Партньорството между Камакс и Некст Консулт стартира с комплексна Бизнес диагностика на вътрешната организация, всички бизнес процеси и нивото на тяхната автоматизация. Целта е да бъдат идентифицирани области за развитие на база бенчмаркинг с добрите световни и български практики, както и опита на Некст Консулт с компании от различни индустрии и мащаб.

 

Как Некст Консулт помага за трансформацията на Камакс?

Специалистите от Некст Консулт разработват цялостна дългосрочна програма за развитието на Камакс. Програмата включва прецизиране на дългосрочната бизнес стратегия на дружеството, включително мисия, визия, ценности и стратегически цели, както и обвързване на тяхното изпълнение с измерими показатели на ниво компания. Организационната структура е оптимизирана с цел по-ясни роли и отговорности на служителите, както и по-ефективна вътрешна комуникация. В производството поетапно се внедряват лийн практики по японската методология 20 Ключа“ с цел по-качествено и по-ефективно производство.

За ангажиране на служителите към постигане на резултати, фирмените цели, включително тези по програма 20 Ключа, са сведени до тях чрез система за целеполагане с измерими и качествени показатели. Развит е и компетентностен модел, преглед на представянето и обратна връзка. Въведена е и комплексна бонусна схема с цел мотивиране на служителите към оптимално представяне.

„Хората още от самото начало възприеха промяната добре. Особено впечатлени сме от професионалния, но персонален подход на консултантите на Некст Консулт и умелия начин, по който успяха да ангажират служителите ни по време на процеса на трансформация в компанията.“ – споделя инж. Максимов.

 

Резултатите не закъсняват

Две години и половина след началото на партньорството с Некст Консулт, Камакс отчитат изумителни резултати:


Със съдействието на Некст Консулт, Камакс успява да оформи визията си за дългосрочно развитие и да осигури структуриран подход за нейната реализация. Стратегическите цели и критичните фактори за успех са също установени, а тяхното постигане се проследява чрез система от ключови индикатори, позволяваща бъзри действия при нужда.

Вътрешната организация в компанията е значително подобрена, а средният мениджмънт е овластен и обучен за по-ефективно управление на служителите. Чрез системата за целеполагане и отчитане на индивидуалния принос, доверието и ангажираността на служителите в компанията нарастват. „Системата е доста прозрачна, ясна и разбираема за хората. Нещата вървят градивно, заплатите на всички се увеличават. Със сигурност вече има настройка, че трябва да свършиш нещо допълнително, за да вземеш бонус.“ – разказва инж. Максимов.

Чрез въведените лийн практики, фокусът върху качеството и подобрената ефективност са видими, а служителите изграждат нова организационна култура, ориентирана към постоянно подобрение не само в компанията, но и по отношение на собственото си развитие.

„Хората вече възприемат нов подход към развитието си. Намалява мисленето от типа: Когато имам време ще видя! Сега по-скоро се опитват да си изградят план за развитие и да влагат усилие за реализирането му.”

Фокусът върху високото качество на обслужване и удовлетвореността на клиентите е по-силен от всякога, а позитивната обратна връзка за сътрудничеството с компанията от страна на дилъри и крайни клиенти не закъснява. В период на устойчив растеж, Камакс с увереност продължава на едно ново ниво на развитие по пътя към компания от световна класа.

„Ако не бяхме започнали да работим с Некст Консулт имам чувството, че можехме да загубим посоката си. Некст Консулт посочват един връх и той е ясно видим. С тях се качихме на друго ниво и от нас зависи, това което ни научиха да го прилагаме на практика.” – коментира инж. Максимов.

"За нас бе удоволствие да работим с фирма КАМАКС, които ни впечатлиха със своята отдаденост към своите клиенти и служители, както и фокуса върху постоянно подобрение. Гордеем се, че сме част от успеха на компанията и ставаме свидетели на техните прекрасни резултати. Пожелаваме им удовлетвореност от постигнатото и все повече успех!", заяви Стела Шарц, директор Бизнес Консултиране в Некст Консулт.

 

  

 

 _________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Ако желаете да се включите в бъдещи обучения и събития, както и да получавате новини от нас и нашите парньори, запишете се тук.

Сподели

Последни новини

15/07/2020

Дивизия „Фармацевтични продукти“ на Байер България в партньорство с Некст Консулт по стратегически проект

Некст Консулт бе ръководител на проекта, управлявайки мултифункционален екип от старши мениджъри с цел генериране на иновативни решения и оптимално позициониране след кризата с COVID-19.

Прочети повече

30/06/2020

АЛКОМЕТ поставя силен фокус върху клиентските изисквания с помощта на Salesforce и Next Consult

Внесените редица подобрения в процесите по управление на продажби, сътрудничеството между клиентите и служителите, и повишената ефективност на екипа за продажби, допринасят за благоприятното за развитието на фирмата.

Прочети повече

Абонирай се и получавай първи новини, интересни материали от нас и нашите партньори, примери за добри практики и екслузивни покани за събитията на Некст консулт

ЗАПИШИ МЕ